Dramatori verhaalpakketten

Wordt op school of in de klas een thema uitgewerkt? Bekijk de verschillende verhaalpakketten die hier op aan kunnen sluiten.

Woorden in de wolken
Spelend filosoferen rondom verhalen uit de wereldreligies

Hoe zijn kinderen bezig met geloof? Vijf verhalen uit de wereld van het vroege Midden Oosten en Azië zijn het uitgangspunt voor deze verkenning met verteller en dramatori-docent Maarten Sprenger. Verhalen uit de Tora, de gelijkenissen van Jezus en een profetenverhaal van Ibn Kathir. We stappen ook door naar India voor een boeddhistisch jataka-verhaal en een godenknokpartij uit de vroege Hindoetijd. Verhalen over belangrijke keuzes en beslissingen. Blijven staan of doorlopen? Overleven of laten leven? Wie gaat voor, wat verbindt ons? Kortom, wat spreekt de kinderen aan en hoe gaan kinderen van nu met geloof om, ook zonder zelf gelovig te zijn? Elke les begint met een verhaal, daarna spelen de kinderen rollen en scènes die ze zelf kiezen. De les eindigt met een uitwisseling.

Vijf  lessen van 75 min. voor groep 7 en 8>
Reacties van scholen op 'Woorden in de wolken'


Kinderen van Amsterdam
Verhalen opsporen en uitspelen.
De grond van Amsterdam zit vol met voorwerpen en hun verhalen. Ook schilderijen, huizen en zelfs kaartenbakken vertellen soms een spannende geschiedenis. De  eerste les spelen we het verhaal "Alle dieven op de dam", over de 'doofstomme' Loduik Jochimszen, een jonge bedelaar uit de 17e eeuw. De laatste les bekijken we de levens van kinderen die al jong moesten gaan werken. Tussendoor speuren we zelf op internet naar geschiedenis en archeologie voor kinderen. Dit programma is losjes gebaseerd op het boek 'Kinderen van Amsterdam' van Jan Paul Schutten.  

Drie  lessen van 75 min. voor groep 5 en 6

>Meer over
Kinderen van Amsterdam

Schelmen en slimmeriken
De schelm. Hij is tegendraads, bijdehand of leugenachtig. Handig, onverstandig, maar nooit gewoon. Hij bedenkt heerlijk slimme plannetjes. Pas goed op, want hij zet je voor gek of hij speelt met je leven. Maar wanneer hij wordt gestraft voor zijn brutaliteiten, dan hebben we uiteindelijk toch medelijden met hem, want wij houden wel van de schelm. Of hij nu Anansi, Kantjil, Tijl Uilenspiegel of Reinaart de Vos heet.

Maarten Sprenger vertelt vier verhalen vol schelmenstreken en zoekt samen met de kinderen naar hun interesses in de slimmerik en zijn slachtoffers.
Vanaf groep 5.


Wensen en geheimen
Ben je wel eens een dwerg tegengekomen? Of vond je een toverpot die je een geheime spreuk doorgaf? Heb de spreuk onthouden? Ik bedoel niet ongeveer, maar heel, heel precies. Want anders is het feest voorbij, hoe je ook bidt of smeekt. En kun je ook een geheim bewaren? Je mag het echt met niemand delen, ook met je beste vrienden niet. Moeilijk hoor, want er wordt van alle kanten aan je getrokken. Zijn er mensen die jouw geheim toch te weten komen?

In dit verhalenpakket worden magische wensen en spannende geheimen gekoppeld aan de kinderen zelf. Vanaf groep 3.


Klassieke Sprookjes
Hans en Grietje, Roodkapje, Jorinde en Joringel en De Gelaarsde Kat: klassieke sprookjes zijn juist door hun verhaalkracht zo klassiek. En wat deze daarbij heel geschikt maakt voor een Dramatorispel: kinderen spelen er zelf letterlijk de hoofdrol. Vanaf groep 3.


Wereldverhalen
Maak een canon van wereldverhalen gebaseerd op je eigen groep. Afhankelijk van de achtergronden van de kinderen wordt er gewerkt met een mix van bijvoorbeeld Arabische, Chinese, Surinaamse of Nederlandse verhalen. In deze serie komt het cultureel wereld-erfgoed breed aan de orde. Vanaf groep 4.


Kerstverhalen/oud&nieuw
Voor Kerst en Oud en Nieuw zijn nieuwe invalshoeken te vinden in vier verhalen uit de donkerste dagen.


Nederlandse sagen
Via 'Nederlandse sagen' en ook in 'Schelmen en Slimmeriken' komen volksverhalen van eigen bodem tot leven. Verhalen van soms duizend jaar oud. Raadsels rond spannende natuurverschijnselen, verdwijningen, reuzen en dwergen. Opscheppers en fantasten komen hier voorbij.


Dierverhalen
De grootste held is voor veel kinderen de spin Anansi. Bij hem komt bijna alles samen, lief en leed, slimheid, koppig volhouden en berouw. Anansi is oeroud en modern tegelijk. En bovenal is Anansi grappig.

En dan zijn er vele broers en zusters van Anansi in de dierenwereld. In alle dierverhalen herkennen we iets van onszelf. Grote en kleine gestalten, vliegen naar de vrijheid, samenwerken en voor jezelf opkomen. Of herken je niets in dat monster? Dat gruwelijke vraatzuchtige beest?

Luister ook naar verhalen over hoe 'het' zo gekomen is. Want dat is toch een mirakel, hoe komt het dat dit dier er zo bijzonder uitziet? Daar ging vaak een hele gebeurtenis aan vooraf.

Liever een pakket dat helemaal op uw school is afgestemd? Dat kan. Bel of mail voor informatie.Op alle informatie van deze site is copyright van toepassing.