© Foto's
Machtelt Van Thiel, Anna Leeman, Fow Pyng Hu, Ursula Scholten, Roosien Verlaan, Maarten Sprenger
Maarten Sprenger als regisseur. 'Lekker gewerkt, een goeie concentratie. En: vertel het verhaal door thuis.'
Achtergrond Maarten Sprenger
Maarten Sprenger (1958) is leraar en beeldend kunstenaar. Hij is voorafgaand aan het basisonderwijs tien jaar werkzaam geweest als kunstacademiedocent, op onder andere de Rietveldakademie in Amsterdam. Hij organiseerde en produceerde kunstprojecten, met name op het gebied van nieuwe media en televisie (1986-2000). Hij heeft daarnaast lange ervaring in creatief werken met kinderen. Als verhalenverteller maakte hij vertel-voorstellingen zoals 'De Klompenmaker' en 'De zeven wonderdaden van Kevertje Plop' naar het boek van Jean Dulieu.

Dramatori - 'spelen met verhalen' is op basisscholen in Amsterdam vanuit het vertellen van verhalen ontwikkeld. Maarten Sprenger was acht jaar groepsleerkracht, van kleuters tot bovenbouw. Voor meer informatie zie:
sprengeronderwijs.nl

Kinderen op deze Amsterdamse scholen volgden Dramatori-lessen: De Rietlanden, Insulinde, De Kraal, Crescendo, De Dapper, Lidwinaschool, 8e Montessori, Frankendael, De Colignyschool, de Kraanvogel en de Waaier. Maarten Sprenger werkt samen met Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School.

Achtergrond Dramatori
De theorie van de Dramatori gaat terug op de oorsprong en bronnen van psychodrama. Psychodrama is een door J.L. Moreno (1889-1974) ontwikkelde actieve werkvorm, die universeel wordt gebruikt daar waar mensen op zoek zijn naar hun eigen beweegredenen of die van de ander. Ook is er een sterke relatie in aanpak tussen Dramatori en Bibliodrama. De term Dramatori is in 2002 ontstaan voor het spelen met wereldverhalen in het onderwijs.